VvE onderhoud: wat houdt dit in?

De Vereniging van Eigenaren is een bekende instantie die, als er sprake is van een wooncomplex of een gezamenlijke flat waar mensen wonen, allerlei zaken centraal coördineert. Hierbij kan vooral gedacht worden aan het organiseren van gezamenlijke activiteiten, zoals gemeenschappelijk VvE onderhoud, bijvoorbeeld door Meijer Multicleaning BV. Maar wat houdt VvE onderhoud in de praktijk precies in voor jou als bewoner? En wat zijn de voordelen van het gezamenlijk aanpakken van woningonderhoud voor de betrokken partijen? In dit artikel zoomen we op deze vragen in.

Gecoördineerd VvE onderhoud: dit houdt het in!
Als je als flatbewoner, appartement(en)eigenaar of bewoner van een wooncomplex te maken krijgt met een VvE, dan ben je op papier een van de mede-eigenaren van het gebouw waar je woont. Via de Vereniging van Eigenaren, de VvE, war je dan automatisch bij hoort, worden de gemeenschappelijke belangen van jou en de andere bewoners gediend. De VvE coördineert het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes en speelt vaak ook een belangrijke rol bij het regelen van gezamenlijke verzekeringen voor alle bewoners.

Iedere bewoner draagt bij aan de VvE, veelal via een vaste of variabele bijdrage per maand die de kosten van alle bewoners samen dekt. Deze manier van gemeenschappelijk zorg dragen voor de gebouwen en elkaar als bewoners, heeft flink wat interessante voordelen te bieden.

De meerwaarde van gezamenlijke zorg via de VvE
Het centraal regelen van onderhoud via een Vereniging van Eigenaren is om meerdere redenen van grote waarde. Een van de mooiste plussen van gezamenlijk VvE-onderhoud, is dat je met een grote groep mensen efficiënt kunt sparen. Als de VvE actief is en goed met het gezamenlijk geld omgaat, kun je op die manier de kosten voor onderhoud van een gebouwencomplex, flat of appartementencomplex eerlijk en slim delen, zodat in feite elke bewoner hiervan profiteert en de kosten lager uitvallen.

Zo krijgen VvE's die bepaalde klussen voor meerdere huizen aanbieden aan bouwbedrijven of schildersbedrijven, vaak een interessante totale korting, omdat ze een grote klus in de aanbieding hebben. Deze insteek kan al snel oplopen tot enkele tientallen procenten korting op de prijs.

Een tweede voordeel is dat het onderhoud vaak duurzamer uitgevoerd wordt. Met een klussenbedrijf, loodgieter of schilder kunnen hierover afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld om duurzame materialen en middelen te gebruiken voor het project. Maar ook het feit dat de klus in één keer opgepakt kan worden, scheelt een hoop reizen, wat natuurlijk de CO2-uitstoot beperkt. En dat is niet alleen voor het milieu voordelig, maar ook prijstechnisch interessant voor de VvE en haar leden.


Delen