Hoe werkt een fraudebestendig blockchain-netwerk?

Als we kijken naar blockchain, dan zullen veel mensen meteen denken aan cryptovaluta. De technologie heeft echter niet alleen maar hiermee te maken. Het gaat veel verder dan dat. Blockchain heeft te maken met een vertrouwensprotocol. Hierdoor is het mogelijk dat er overdrachten tussen gebruikers mogelijk zijn, waarbij het niet meer nodig is dat er gebruik wordt gemaakt van tussenpersonen. Er is dus een verzekering van transparantie.

Je kunt het zien als een soort grootboek. In een grootboek worden transacties vastgelegd. Bij blockchain werkt het net zo. Er worden transacties vastgelegd en er wordt integriteit gegarandeerd. De gegevens worden verspreid over verschillende computers. Dit heeft als veiligheid dat, als een computer zou worden gehackt, de gegevens niet alleen op deze betreffende computer opgeslagen zijn. Terwijl de andere systemen de dreiging tegen proberen te gaan, blijven de gegevens veilig opgeslagen op de verschillende computers in het netwerk. Een blockchain is dus letterlijk een ketting van blokken, die fraude tegengaan en cyberveiligheid garanderen.

Hoe werkt een fraudebestendig blockchain-netwerk precies?
Er zit een complexe technologie achter blockchain, maar het kan eenvoudig worden uitgelegd. In een blockchain zit informatie. Dit kun je zien als een transactie. Elke transactie heeft een eigen identificatie. Deze gegevens zijn nodig om te weten wie er achter het proces zit en wie er verantwoordelijk voor is. Een blockchain zorgt ervoor dat transacties gegroepeerd worden. Dit gebeurd in gegevensblokken. Als je een blok wilt maken, dan moeten regels worden gevolgd. Er is bijvoorbeeld sprake van een maximale grootte en daarnaast moeten de transacties geldig en geverifieerd zijn. De blockchain is niet gecentraliseerd, maar bestaat uit meerdere machines in een netwerk. De computers binnen dit netwerk blijven met elkaar communiceren, ook al zijn ze geografisch gezien ver van elkaar verwijderd.

De fraudebestendigheid van blockchain
Blockchain wordt ingezet om fraude tegen te gaan omdat het een fraudebestendige technologie is. Natuurlijk is deze technologie ook niet voor 100 procent waterdicht, maar de kans op fraude is nihil. Om dit te kunnen doen, zou je 50 procent van de rekenkracht moeten bezitten. Dit is bijna onmogelijk, omdat het netwerk zich niet op een centraal punt bevindt. Het heeft dan ook niet één commandopunt. Een fraudebestendig blockchain-netwerk is dus iets waar je zeker op kunt bouwen. Alle transacties worden gecontroleerd en gevalideerd, dus het is moeilijk om dit systeem voor de gek te houden.

Alle blokken zijn voorzien van codes die ervoor zorgen dat de blokken verzegeld zijn. Deze informatie is haast niet te hacken. Je hebt dus werkelijk te maken met een netwerk dat fraudebestendig is.


Delen