Machines verhuizen, dat is nog niet zo gemakkelijk!

Een bedrijf verhuizen is een administratieve handeling, voor het postkantoor en mogelijk voor de gemeente. Maar wanneer je eigenaar bent van een bedrijf dat machines gebruikt, voor de productie van zware, metalen onderdelen bijvoorbeeld, is verhuizen een ander verhaal.

Vertrekken van de oude locatie
Machines die onderdeel zijn van een productieketen en achter elkaar staan, zijn niet zo gemakkelijk te vervangen. Die machines verhuizen is daarom nodig als ze op een nieuwe locatie nodig zijn. Helaas worden dergelijke machines vaak in de betonnen vloer gezet, of erger nog, ze zijn als het ware een deel van de fundering. Dergelijke machines verhuizen kan eigenlijk niet zonder professionele hulp. Het is eerder een bouwkundige onderneming dan een verhuizing.

Natuurlijk moet in de allereerste plaats de machine uit staan. Alle olie- en vetreservoirs moeten leeg gemaakt worden, smeermiddelen maken bij een verhuizing alleen maar een gevaarlijke smeerboel. Daarna moet het gat waarin de basis van de machine staat groter gemaakt worden. Grote machines til je niet zomaar even op, dus kan de verhuizer een soort helling aanleggen om de machine, of machines, naar de begane grond te slepen. Zelfs het aanleggen van een stalen sleepbaan is niet ongebruikelijk.

Een verhuizing heeft twee adressen
Ook op de plaats van aankomst moeten voorbereidingen gestart worden. Het is natuurlijk de bedoeling de verhuisde machines zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Er moet dus een nieuwe fundering aangelegd worden voor de machine of machines. Die fundering moet de zware machine kunnen dragen, maar ook de bewegingen op kunnen vangen. Het is niet de bedoeling dat je machine een week later gaat schuiven.

Ook voor de bouw van een nieuwe fundering heb je professionele hulp nodig. De vloer heeft natuurlijk geen nut in deze situatie, een betonnen vloer heeft niet het draagvermogen van een echte fundering. Je moet die fundering aan laten leggen door een bouwbedrijf met ervaring, speciale ervaring wordt hier gevraagd.

De nieuwe fundering bouwen
Niet alleen moet de fundering uitgegraven worden volgens strikte specificaties, ook het opbouwen van die fundering is een precisieklusje. Ga dus van het begin af aan met een goede architect in zee. Het plaatsen van je machine is dan niet veel werk meer. De machines weer in een werkende staat krijgen is wat ingewikkelder. Maar het personeel dat gewend is met de machine te werken weet goed wat er nu moet gebeuren.

Alle smeerpunten weer van vet voorzien, de oliepotten weer vullen is gemakkelijk. De loopbanen van de machine of de keten van machines weer op elkaar uitrichten is meer werk. Maar als de machines eenmaal geïnstalleerd zijn, zal het geheel nog beter werken dan na een grote onderhoudsbeurt.


Delen